De spelnotaris

De spelnotaris

Spelprogramma’s, loterijen en recordpogingen vragen geregeld notarissen om de uitslagen van het spel te controleren. Vaak is IT een belangrijk middel voor het spelverloop. Denk bijvoorbeeld aan het stemmen via sms of telefoon.

Bij de digitale verkiezing voor een nieuwe lijsttrekker van het CDA gebeurde er deze week iets opmerkelijks. Bronnen zeggen dat de echtgenote van kandidaat Pieter Omtzigt dacht op hem te stemmen, maar via het systeem de mededeling kreeg: ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge.’ Het partijbureau van het CDA bevestigt dit en laat weten dat nog vijf andere leden zich meldden met een soortgelijk verhaal. (Bron: Trouw)

De notaris controleerde vertrouwelijk een aantal stemformulieren en daaruit zou zijn gebleken dat deze leden wel degelijk stemden op de kandidaat die het systeem na afloop noemde.

Veel vragen over de rol van de betrokken notaris. Helaas zal het voor hem niet goed mogelijk zijn zich publiekelijk te verdedigen. Hoe zit het ook al weer? Uitgangspunt is dat de notaris verplicht is dienst te weigeren als medewerking wordt gevraagd aan het vaststellen van door de notaris niet controleerbare feiten. In gevallen waar een computerprogramma wordt gebruikt zal de notaris extra kritisch moeten zijn.